A női agy szimfóniája, az orgazmus és a Brodmann mezők

Az amerikai Rutgers University kutatói bemutatták a világ első animációját, ami a női agy működését mutatja orgazmus közben.

A videó az agyi aktivitást és az egyes agyterületek oxigénfelvételét mutató fMRI-felvételekből áll össze, és egy 12 perces időszakot mutat be, két másodpercenként készült képek összefűzésével. A felvételeken nyolcvan agyterület különböztethető meg, a színkódok pedig a forró fémhez hasonlóan a mélyvöröstől a sárgán át a fehérig mutatják az egyre nagyobb aktivitást. A tesztalany egy 54 éves PhD-diák, civilben szexuálterapeuta volt, aki az MRI-készülékben maszturbálással érte el az orgazmust.

A Society for Neuroscience tudományos társaság washingtoni kongresszusán bemutatott felvételen a színskála jól mutatja, hogyan kapcsolódnak be egymás után újabb agyterületek, ahogy a nő közeledik az orgazmushoz. Először az agykéreg szenzoros ingereket kezelő részén lesz magas az aktivitás, majd bekapcsolódik a limbikus rendszer (az agyféltekék szélén körbefutó agyterület, ami ösztönös viselkedés felett gyakorolja az ellenőrzést), majd a kisagy és a frontális agylebeny jön, amelyek a mozgást irányítják. A kutatók szerint itt az orgazmus közben megfeszülő izmok agyi hátterét láthatjuk.

Végül a csúcsponton szinte a teljes agy sárga és fehér színkódokkal mutatja a különösen magas aktivitási szintet, a főszerep pedig a hipotalamuszé, ami nagy mennyiségű oxitocin hormont szabadít fel – ez a kellemes érzésen túl a méh összehúzódásával jár. Néhány másodperc múlva az összes agyterületen fokozatosan alább hagy az aktivitás.

kutatók szerint az orgazmus okozta agyi aktivitásnál intenzívebbet eddig csak epilepsziás roham közben mutatott az MRI. Az eredmények kielemzése a későbbiekben nagy segítséget nyújthat olyan emberek kezelésében, akik valamilyen pszichés vagy idegrendszeri ok miatt képtelenek az orgazmusra, de a stressz és a depresszió kezelésében, illetve fájdalomcsillapításban is új lendületet adhat a kutatásoknak.

Az fMRI képek a női agyat mutatják, ahogy megtapasztalja az orgazmust. Az oxigén szintjét a vérben és a különböző agyi régiókban a különböző színek jelölik. A sötét piros (ahol a legalacsonyabb) a sárga / fehér (ahol a legmagasabb).  Az öt perces film bemutatja, hogy szeretkezés közben hogyan változik az agy 80 különböző régióban.

forrás: INDEX.HU; guardian.co.uk

 

 

 

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?


"Álmodni könnyű, egészen addig, amíg nem kell tenni érte semmit. Mert nem kell szembenéznünk a kockázattal, a kudarccal, és a nehéz pillanatokkal. És amikor megöregszünk, nyugodtan hibáztathatunk mást. A szüleinket, ...