Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

A nem működő párkapcsolat 5 jele

 

Néha a kapcsolatok, gyorsan és drasztikusan véget érnek például egy nagy veszekedéssel (mondjuk hűtlenség vagy más ok miatt) és ilyenkor mindkét fél számára nyilvánvaló, hogy nincs tovább, ennyi volt.

De mi van akkor, ha csak sok apró jelből következtethetünk arra, hogy a régóta tartó és egyebekben kényelmes kapcsolatunkkal baj van? Azaz nem fejlődik sehová vagy egyenesen a szakítás felé halad. Íme néhány figyelmeztető jel, amelyekre nem árt odafigyelni:

 

nem működő párkapcsolat

1. Egyre kevesebb időt töltötök el együtt

Azt mindenki tudja, sőt jobb esetben emlékszik is rá, hogy amikor egy kapcsolat elkezdődik, a pár állandóan együtt akar lenni és minden egymás nélkül töltött idő kínszenvedés. Azzal sincs gond egy kialakult és megállapodott kapcsolat esetén, ha már nem töltjük együtt a szabadidőnk minden percét, például Te kedd esténként tornázni jársz vagy moziba a barátnőkkel, ő pedig mondjuk csütörtökönként focizik, de az igenis gond ha szép lassan arra ébredsz, hogy minden szabad időtöket külön töltitek és ráadásul nem is hiányzik a másik. Az is ugyanúgy probléma, ha csak a párod igyekszik mindig külön programokat szervezni magának és nem vesz tudomást arról, hogy Te pedig szeretnél vele lenni. Ilyenkor érdemes megfontolni azt a régi mondást, mely szerint érdemes-e olyasvalakivel tölteni az idődet, aki amúgy nem akarja veled tölteni az övét.

 

2. Már nem tesztek meg dolgokat egymásért

A boldog és tartós kapcsolat egyik ismérve – és figyelem(!) ennek nem csak a kapcsolat elején kell, hogy így legyen -, hogy a pár tagjai igyekeznek a másik kedvében járni, ezzel is mutatva, hogy fontos számukra a másik.  Ezek lehetnek olyan apróságok, hogy a párod kiviszi helyetted a szemetet (mert tudja, hogy azt nem szereted csinálni) vagy elmosogat vacsora után, mert látja, hogy fáradt vagy, esetleg beül veled egy olyan filmre vagy színházi előadásra amire csak Te vagy kíváncsi, cserébe Te végignézel vele egy meccset – és nem piszkálod közben – vagy egy akciófilmet. De nagyobb dolgokat is  be lehet vállalni egymásért – sőt ha nincs mondjuk anyagi vagy más akadálya be is kell – például elutazni a pároddal oda, ahová ő már régóta vágyik, de neked annyira nincs kedved hozzá, vagy ha úgy hozza a sors ápolni őt és mellette állni akár hosszú ideig is ha beteg lesz (hiszen tudjuk jóban-rosszban, egészségben és betegségben is egymás mellett állnak azok, akik tényleg összetartoznak). És higgyétek el, egy jó kapcsolatban számos ilyen az előbb felsorolt példa meg is történik, azaz megteszünk valamit csak azért, mert a másiknak örömet szerzünk vele és ami nagyon fontos, hogy ennek kölcsönösnek kell, hogy legyen. Ha egy kapcsolat odáig jut, hogy már egyikőtök sem akar a másik kedvében járni illetve csak az egyikőtök igyekszik a másiknak örömet szerezni vagy gondoskodni róla, ott érdemes elgondolkodni a folytatásról.

 

3. Nem érzitek jól magatokat kettesben

Az nem baj, ha néha egymás nélkül vagy más párokkal vagy barátokkal közösen szerveztek programokat, de az igenis gond – ha akár csak az egyikőtök, akár mindketten csak akkor érzitek jól magatokat ha mások is vannak veletek. Egy jól működő kapcsolatban ugyanis szükség van a kizárólag kettesben eltöltött „minőségi” együttlétekre, amikor csak egymásra figyeltek és ketten vagytok egymásnak és mondjuk beszélgettek egy üveg jó bor mellett, vagy összebújva zenét hallgattok vagy filmet néztek, vagy bármi olyan elfoglaltságot találtok, amihez mindkettőtöknek kedve van. Persze ehhez az is kell, hogy a pár mindkét tagja igényelje a szigorúan együtt és kettesben eltöltött időt, egyebekben ismét csak azt lehet elmondani a kapcsolatról, hogy baj lehet (lesz) vele.

 

4. Minden kis apróságon nagyon össze tudtok veszni

Azért itt hozzátennénk, hogy a veszekedések száma és milyensége a pár vérmérsékletétől is nagyban függ – ha egy amúgy semmi más gond nincs, csak mindketten hevesebbek vagytok az átlagnál, de hamar ki is békültök és utána szent a béke közöttetek és minden rendben, az még nem a világ vége. De ha egy korábban nyugodt és szeretetteljes  kapcsolatban egyszer csak azt veszitek észre, hogy teljesen jelentéktelen dolgok miatt óriási vitákat csaptok, állandóan ordítoztok egymással és a béküléshez sincs nagy kedv akkor lehet, hogy jobban jársz ha egy utolsó nagy veszekedéssel mindent befejezel vagy legalábbis leültök és megpróbáltok rájönni mi a baj veletek.

 

5. A szexuális és érzelmi életetek tönkrement

Nagyon sok pár még ha jól működő kapcsolatban élnek is tapasztal az évek alatt néha hullámvölgyet a szexuális élete terén. Ha az évek során valamelyiküket hirtelen sok stressz éri vagy betegség miatt legyengül érthető, hogy nincs nagy kedve a hancúrozáshoz – de a különbség az, az olyan párok között, akik csak átmenetileg tapasztalnak visszaesést a szexuális életükben azoktól akiké végleg tönkremegy, hogy az átmeneti szexuális „böjt”-öt egyrészt soha nem elhidegülés okozza, és attól még más módon igyekeznek kimutatni a szeretetüket és a ragaszkodásukat egymás iránt, másrészt, hogy a szexuális életük egy idő után helyreáll. Azon pároknak azonban, akik már azért nem kívánják egymást, mert kihűltek az érzelmeik és már módon sem igyekeznek éreztetni a másikkal, hogy szeretik, nincs nagy jövője többé a kapcsolatuknak.

 

A fenti esteket a jól működő párkapcsolatban élő szerencséseknek is érdemes megszívlelni, hiszen ha valaha mégis ilyen jeleket tapasztalnak, akkor az elején közös erővel még helyrehozhatóak a dolgok, ha mindketten akarják. Aki pedig a kapcsolatának sok elemére ráismert az jobb, ha elgondolkodik – jobb esetben a párjával együtt – arról, hogyan tovább…

Forrás: glamour.com, fokuszbanano.hu

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


  A legtöbben inkább udvariasan nevetnek egy gyenge viccen, ahelyett, hogy őszintén megmondanák negatív véleményüket a mesélőnek. A negatív visszajelzések hiánya nagyon elterjedt jelenség, és sok esetben éppen olyanoknál vezet önbizalom-túltengéshez, ...