Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

A mémek és témek…

A „mém” szót Richard Dawkins oxfordi evolúciós biológus vezette be 1976-os sikerkönyvében, Az önző génben a kulturális (információ)átvitel leírására. A genetikai evolúció analógiájára, de vele nem azonos módon működő „kulturális evolúció” során a mémek – azaz a kultúra apró egységei – agyról agyra vándorolnak azért, hogy minél erőteljesebben gyökeret ereszthessenek bennünk.

Azóta a memetika bevonult a köztudatba, heves vitákat is kiváltva. Idehaza többek között Mérő László ír a mémekről Az élő pénz című könyvében és a Mindentudás Egyetemén is folyt erről VITA.

Richard Brodie, a Microsoft korábbi vezetője a Virus of The Mind című könyvében a memetika elméletére építve tárgyalja, hogy miért is ugrunk annyira a szexszel, a veszéllyel és a téplélkozással kapcsolatos témákra. Richard Brodie, korábban a Microsoft egyik vezetője, a VIRUS OF THE MIND című könyvében részletesen tárgyalja a mémek szerepét az emberi kommunikációban, és ezen belül is, hogy ezeket miként használják marketing, média és PR szakértők a közönséges halandók manipulálására.

De mik is a mémek? Pontosan nem definiáltak, mégis többnyire valamely az emberi agyban reprodukálódni képes gondolattartalmat szokás érteni alattuk. A génekhez nemcsak nevükben, de abban is hasonlítanak, hogy evolúciós folyamat hat rájuk. Így a mémek legfőbb “célja” a túlélés, a szaporodás. Ezért az sem csoda, hogy az emberekre legerősebben szexhez, a veszélyhez és a táplálkozáshoz kapcsolódó fogalmak és gondolatok hatnak. Természetesen ezt a tényt a memetika elméletének ismerete nélkül is felismerték a politika, a marketing, és a média szakértői és tudatosan használják is az emberek meggyőzésére, motiválására illetve manipulálására. Vagy akár figyelemfelkeltésre, mint ez esetben is.

Susan Blackmore mémeket tanulmányoz: Fogalmakat, amelyek a vírusokhoz hasonlóan viselkedve, átmásolják magukat, agyból – agyba. Egy merész új érveléssel rukkol elő: Az emberiség egy újfajta mémet hozott létre, a témet, amely a technológia segítségével terjed — és talál újabb lehetőségeket, hogy fennmaradjon.

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
A közöny ellenszere


A helyi politikai ügyek -- iskolák, zónák, választások -- ott érintik az életünket, ahol lakunk. Vajon miért nem veszünk részt bennük minél többen? Valóban közönyösek lennénk? David Meslin szerint nem. ...