A klinikai hipnózis megértése

A hipnózis egy kommunikációs módszer, ami transzt vagy transz-közeli állapotot idéz elő. Hipnózis lehet egy egyén által megszervezett és egy másiknak címzett, vagy lehet önmagunk által szervezett (önhipnózis). A transz egy természetesen előforduló állapot, ahol az egyén figyelme szigorúan fókuszált és viszonylag zavarásmentes. A figyelem fókuszálása történhet belsőleg (gondolatok útján- belső beszélgetés magunkkal vagy képek, vagy mindkettő) vagy külsőleg (egy feladatra, egy könyvre, vagy egy filmre figyelve például). A figyelem fókuszálása annyira szigorú, hogy a környezet más ingereit nem veszi figyelembe vagy kizárja a tudat egy időre. Transzállapot például az álmodozás, és a meditáció számos formája.

A pszichoterápia kísérőjeként a hipnózis segíthet az ügyfeleknek belépni egy nyugodt, kényelmes transz állapotba, hogy elérjék a specifikus gyógyászati eredményeket. A klinikai hipnózissal a gyógyász szándékos javaslatot tud tenni, hogy segítse az ügyfelet, hogy megfogalmazza a jellegzetes belső folyamatokat (érzések, emlékek, képek és belső beszéd), ami elvezet a kölcsönösen elfogadott eredményekhez.

A hipnotikus sugallás befolyásolhatja a viselkedést, ha a hallgató:

1, nyugodt, fogékony és nyitott a javaslatokra
2, vizuális, hallás utáni és/vagy kinesztetikus ábrázolást tapasztal a javaslatról
3, előrelátja és lelki szemei előtt látja, hogy ennek a javaslatnak eredménye lesz a jövőben

Ez a három kritérium megkönnyíti a „hipnotikus nyelvi példák” használatát. A hipnotikus nyelvi példák magukba foglalják: az irányított vizualizációt, a történeteket, az irányított emlékeket, a hasonlóságokat, a kétértelmű szavakat vagy kifejezéseket, az ismétlődést, és az asszociáció, a jelentés és az ok-okozat megállapítását.

Speak Your Mind

*

Ezt olvasta már?
97slee71


Ismerős képlet- szereted, de már nem vagy szerelmes. Vajon lehet-e, érdemes-e ilyen körülmények között életben tartani a házasságot? Amikor egy reggel arra ébredünk, hogy aki nap mint nap fekszik, szuszog ...