Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

A kézzel írott civilizáció vége

Az USA-ban már nem tanítják a kézírást

a kézzel írott civilizáció vége

Az Egyesült Államokban szinte mindenhol abbahagyták a folyóírás tanítását az általános iskolákban, arra hivatkozva, hogy a számítógép korában erre nincs szükség. Továbbra is tanulják a gyerekek nyomtatott betűk írását, ám a folyóírást, a betűk összekötését nem tartalmazza az általános iskolai tananyag. A gyerekek harmadikos koruktól tanulják a gépelést, hatodikban pedig már minden házi feladatot számítógépen készítenek el. A folyóírás helyett az alapkövetelmény a tízujjas gépelés lett. Az írásoktatás átalakulásának hatására a gyerekek általában nem tudják elolvasni a folyóírást, és ők is csak nyomtatott betűkkel tudnak írni. És persze így nincs egyedi aláírásuk sem. Most, hogy Indiana is csatlakozott a trendhez, már 42 államban nincs folyóírás-tanítás.

 

 

Michele Hanson, a Guardian újságírója szerint, ideje pánikolni, ugyanis a folyóírás tudatos kiszorítása a most ismert civilizáció végét jelentheti: „Búcsút mondunk a tökéletesített kéz-szem koordinációnak, az egyéniségnek, a személyes érintkezésnek, a naplóknak, a köszönő és a szerelmes leveleknek, a finommotorikus mozgásnak, a kommunikációnak azokkal, akik nincsenek odatapadva a monitorhoz, és a kimondottan szép dőlt betűs kézírásnak.” Helyette eljön az a kor, amikor X-szel írjuk alá a nevünket, amikor kizárólag elektronikus képeslapot fogunk küldeni, „amit nem tehetünk majd ki a kandallópárkányra”. És majd jól visszasírjuk azt az időszakot, amikor még kézzel írtunk.

Ti mit gondoltok: tragikus vagy szükségszerű, hogy a folyóírás helyett egy idő után a gépelés tanítására helyezzék a hangsúlyt?

forrás: gyerekszemle.postr.hu

Comments

  1. Kovalcsik Sándor says:

    A fenti cikk csúsztatás.
    Kézírást tanítanak az USA államaiban is, csak nem a magyar folyóírást, amit a mi kis elsőseinknek, – amit utána senki nem használ! – hanem az összekötések és cicafarkak nélküli, nyomtatott betűs kézírást, amit felnőttként általában használunk.

    Lád a témában Joób Sándor cikkét:

    http://index.hu/belfold/2012/08/28/a_keziras_vagy_a_folyoiras_hal_meg/

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?


  "Túl nagy elvárásaim vannak a nagy Ővel szemben" vagy "Nem szeretném függetlenségemet feladni" – hangzik el leggyakrabban a sziglik szájából, amikor arról kérdezik őket, miért is vannak egyedül. Ám ...