Varga Zoltán - NLP Life Coach; kommunikációs tréning, önismereti tréning, vezetői tréning, értékesítési tréning, értékesítő képzés, mély belső átalakulás, core transformation, nlp coach, life coach, business coach

2012. január 23-án beköszönt a Sárkány éve

Sárkány Éve 2012 január 23-án kezdődik és 2013 február 9-én ér véget.

A most következő időszak a nagy remények, előrelépések és lehetőségek éve lesz. A kínai asztrológia ősi művészete évezredek óta használatban lévő összetett és részletes jóslási rendszer keleten. Bölcsességének mélysége és a karakterelemzés, valamint az előrejelzés pontossága volt, ami megragadta a nyugati világ képzeletét, és ez vezetett népszerűségének gyors növekedéséhez. A Sárkány éve tele lesz energiával és bátorsággal.

 A Sárkány Évében valósíthatjuk meg csak igazán nagy álmainkat.

Sárkány Évében új projektek, kihívások érkeznek életünkbe, amelyeket merészen, néha excentrikusan hajtunk végre, természetesen mindent okosan megfontolva. Gyors döntéseket hozunk, néha teljesen bámulatra ejtőeket, amelyeknek nehéz lesz megjósolni a kimenetelét, de amelyeknek nagy lehet a sikerhozama. A Sárkány Éve bátorság, a légből kapott ötletek éve lesz.

A Sárkány éve egészen más tendenciákat hoz, tele lesz erővel és energiával, ami gyakorta hiányzott a 2011-es évből. 2012-ben hibás döntés lenne elszökni bármi elől, szembe kell nézni a jóval és a rosszal egyaránt, még akkor is, ha a megfutamodás üdvözítőbbnek tűnik. A Sárkány éve mindig jó üzleteket, kiváló házasságokat, fellendülő gazdasági lehetőségeket tartogat. Bár a Víz Sárkány évében érzékenyebbek leszünk a szokásosnál, az összefogás nagyban elősegítheti ennek az évnek a sikerét. Szükségességét érezzük mások megsegítésének, különösen akkor, amikor természeti csapások, negatív események történnek. A Maja naptár 2012-re felállított teóriájának a kínai Sárkány éve sokban ellent mond, hisz a keleti filozófia éppen ezen éveket tartja a legsikeresebbeknek. A Víz Sárkány évére a kínaiak mindig az Öt Áldás üzenetét alkalmazzák, bízva abban, hogy katasztrófák helyett áttörések, fejlesztések, kisebb éhínség lesz jellemző. Mi az Öt Áldás? Harmónia, Erény, Gazdagság, Beteljesedés és Hosszú élet.

Sárkány Éve nagyszerű lesz személyes szempontból is.

Kedvező évről beszélünk, ami a házasságokat és a gyerekáldást illeti, de benne van a pakliban az is, hogy sokat fogunk költeni éppen ezen események miatt.

Üzleti téren a Sárkány Éve nagy változásokat hoz, szemben a stagnáló Nyúl Évéhez képest. A Sárkány Éve kedvező lehet az üzleti élet felvirágoztatásához vagy új projektek, lehetőségek elindításához.

Új, hatalmas lehetőségek nyílnak meg előttünk, de ebben az évben nemcsak a siker hatalmas, hanem a kudarc is.

A Sárkány Évében nagy nyereségekre tehetünk szert, de a nagy nyereségek mellett nagy kockázatokat is vállalunk. Az üzleti élet sikerességéhez elengedhetetlen a kapcsolatok és szövetségek kialakítása, de a legfontosabb, hogy előrelátó vezetők legyünk.

Politikai szempontból a Sárkány Éve a hatalom megszerzésére fekteti a hangsúlyt. Gátlástalanul használják majd a manipulációt, megvesztegetést stb. és ezek miatt rengeteg erős visszavágásra kell számítani.

A mi tanácsunk: gondold meg jól mit szeretnél elérni, melyek a lehetőségek és merre haladsz. A Sárkány Évében hirtelen változások érkeznek, nem lesz idő arra, hogy kényelmesen, megfontoltan átrágd magad a döntéseiden. Ha kész tervekkel lépsz a Sárkány Évébe, akár egy stratégiát is felállítasz,kellőképpen kiaknázhatod az év lehetőségeit.

A Sárkány uralta évek:

 • 1904 február 16. – 1905 február 3.
 • 1916 február 3. – 1917 január 22.
 • 1928 január 23. – 1929 február 9.
 • 1940 február 8. – 1941 január 26.
 • 1952 január 27. – 1953 február 13.
 • 1964 február 13. – 1965 február 1.
 • 1976 január 31. – 1977 február 17.
 • 1988 február 17. – 1989 február 5.
 • 2000 február 5. – 2001 január 23.
 • 2012 január 23. – 2013 február 9.
 • 2024 február 10. – 2025 január 28.
 • 2036 január 28. – 2037 február 14.

A Sárkány szülött tulajdonságai

Jókora adag önbizalommal megáldott, a szerencse jegyében született a sárkány. Elképesztő energiával rendelkezik, képes kitartóan bármikor, bármeddig dolgozni, küzdeni a céljaiért. Akaraterejének, sikervágyának köszönhetően gyakran jut el karrierjének a csúcsára. Vezetésre, irányításra teremtett egyéniség. Érvényesülni, csillogni, kézben tartani. Ez a három jelző a sárkány életeleme. Igen nagylelkű és a szeretett lényeihez igen hűséges és ragaszkodó. Szövetségben nagyon jó partner, hiszen utolsó erejéig képes bármiért is harcolni.

Negatív tulajdonságok: Sikervágyából adódóan nem szeret várni. A késedelem az egyik legnagyobb ellensége. Türelmetlensége mellett, néha tapintatlanság és udvariatlanság is társul. A pénzhez nincs túl sok érzéke, mivel könnyen kifolyik a markából, bár ennek ellenére ugyanolyan könnyen képes pótolni azt.

Pozitív tulajdonságok: Spontán – szinte soha nem fogy ki a képtelen, ugyanakkor nagyszerű ötletekből. Igazi jó főnök, aki sodró lendülettel húzza maga után a többieket. Hivatásában odaadó, lojális, ám ha nem találta meg azt ami motiválja, könnyen lép egyik helyről a másikra. Különcsége inkább szerethetővé, mint kiközösítetté teszi.

A sárkány nő:
Feminista, kozmopolita típus, aki rendkívül szeszélyes, szenvedélyes és büszke. A sárkány nő a szerelemben megszerzi, amit akar, bármi áron.. Nem tűri a korlátokat, szabadságra és érvényesülésre vágyik. Ha megtalálja a neki megfelelő, alkalmazkodó, de kemény kezű, harcos partnerét, tökéletesen boldoggá tudja tenni.

A sárkány férfi:
Igen nagy akaraterejű, szabad lelkületű egyéniség. Örökké tettre kész, dinamizmusa szüntelen. A szerelemben nagyon őszinte és ragaszkodó, biztos, meleg háttérre vágyó. Türelmetlenségét érdemes tolerálni.

Híres sárkányok: James Brown, Salvador Dali, Charles Darwin, Juhász Ferenc, Kocsis Zoltán, Al Pachino, Gyöngyösi Katalin, Szécsi Margit, Frank Zappa, Gina Lolobrigida, a “Kicsi Sárkány” – Bruce Lee

Az elemek szerinti típusok: jin (-) és jang (+)

FÉM – 0 (+) és 1 (-) végű évszámok
VÍZ – 2 (+) és 3 (-) végű évszámok
FA – 4 (+) és 5 (-) végű évszámok
TŰZ – 6 (+) és 7 (-) végű évszámok
FÖLD – 8 (+) és 9 (-) végű évszámok

Sárkány típusok:

Víz-Sárkány: Ő az egyetlen típus, akinél nem tapasztalható a sárkányra annyira jellemző türelmetlenség. A lehetőségeket mindig kutatja, gyorsan kapcsol és máris tettre kész. Hibájának mondható, hogy időnként szórakozottá válik és kieseik a ritmusból.

Fa-Sárkány: Hatalmas képessége van arra, hogy elképzeléseit megvalósítsa. Tárgyalóképessége a legfejlettebb a sárkányok között mivel diplomatikus és nagyvonalú.
Túlzott kíváncsisága gondokba sodorhatja.

Tűz-Sárkány: Óriási sikervágy, akarat, munkabírás, vezetői kézségek. Társaságban mindig szívesen látott személy. Akaratossága, konoksága óvatosságra int. Igazi világmegváltó.

Föld-Sárkány: Mélyen gondolkodó, filozofáló sárkány típus. Jó üzleti érzékének köszönhetően képes nagy vagyonra is szert tenni. Sok barátja van a magány örökké elkerüli.

A Sárkány kapcsolata más jegyek szülötteivel:

Sárkány-Sárkány: Az eredeti, eszes, gyakran rejtélyes Sárkányok érdekes párost alkotnak. Mégsem jönnek ki könnyen egymással, mert túl akarják szárnyalni egymást. Kapcsolatuk feszültséggel teli, ez azonban arra is jó lehet, hogy mindkettőjüket nagy teljesítményekre sarkalja. Kalandvágyuk katasztrófához is vezethet.

Sárkány-Patkány: Rokonszenves pár. A melegszívű, a szerelemben simulékony Patkány megfelel a Sárkány izésének. Ha az első szenvedély a Sárkánynál már múlóban van, a Patkány érti, miként szítsa újra fel a lángot. Cserébe a Sárkány szellemi téren nyújt változatosságot, és erre a tudásszomjas Patkánynak szüksége is van.

Sárkány-Bivaly: Két erős természet, egyik sem enged a maga igazából. Érdeklődésük teljesen különböző. Az elővigyázatos Bivaly nem bízik igazán a Sárkányban. Szélhámosságnak véli a Sárkány terveit, a Sárkány pedig szívesen nevet a lassú Bivalyon, és a Bivaly nem adja meg a Sárkánynak azt a csodálatot, ami nélkül a Sárkány nem tud élni.

Sárkány-Tigris: Jó lehet a kapcsolat, ha képesek engedményekre. Mindkettő tüzes, sokszor meggondolatlan. Nem fognak egymás mellett unatkozni. A Tigris idealizmusát a Sárkány teljes mértékben támogatja és okos tanácsokkal segíti. Nem mindig harmonikus kettejük kapcsolata, de többnyire jól megértik, értékelik egymást.

Sárkány-Nyúl: Ez sem rossz kapcsolat. Sok tekintetben különböznek ugyan, de világnézetük azonos. A Nyúlnak imponál a Sárkány bátorsága, lelkesítő képessége. A Sárkány pedig értékeli a Nyúl őszinteségét és megbízhatóságát.

Sárkány-Kígyó: Az elegáns Kígyó imponál a Sárkánynak határozott stílusa miatt. Egy szép Kígyó-nő társaságában a büszke Sárkány elemében érzi magát. Mindketten élvezik az életet, szerelmük tüzes. Bonyodalmak akadhatnak kapcsolatukban, már csak azért is, mert a Kígyó hajlamos a hűtlenségre.

Sárkány-Ló: Jó ízlésük és mozgékony természetük vonzó párrá teszi őket, de türelmetlenségük, alárendeltségre való képtelenségűk megnehezíti együttlétüket. A Sárkány-szépség elvárja Lovától, hogy csak vele foglalkozzék, de a Ló szívesen néz új kalandok felé. Veszekedéseik rövidek, de gyakoriak.

Sárkány-Kecske: Egyik sem tudja igazán, mit kezdjen a másikkal. Ha a Sárkány nagyon hevesen akarja a Kecskét meghódítani, az ijedten visszahúzódik. A Kecske becsvágya és törekvése a Sárkány számára is hasznos lehet, ha ugyan követi a tanácsait. A Sárkány a Kecske fölé helyezi magát, és lebecsüli annak képességeit. Ha mindketten arra törekednek, hogy jobban megismerjék egymást, a partneri kapcsolat mégsem lehetetlen.

Sárkány-Majom: Egymáshoz illő pár, együtt sokra vihetik az életben Intelligenciájuk, másokra való hatásuk, függetlenségük és bátorságuk a Majmot és a Sárkányt sikerpárrá teszi. Szerelmük mégsem lesz igazán mély. Ez nem illik a természetükhöz, de nem is zavarja őket. Tudják, mit tartsanak egymásról, és azt is; miként jöjjenek ki a legjobban egymással.

Sárkány-Kakas: Két tüzes temperamentum találkozása. Ritkán unatkoznak: Fontos, hagy anyagi vonatkozásban szót értsenek, különben állandóan vitatkoznak. A Sárkány-nő szereti ha csodálják és elkényezte tik, s ezt a Kakastól elvárhatja. Kölcsönösen ösztönzik egymást, tele vannak ötletekkel. Ha a Sárkánynak valamilyen bolond ötlete támad, a Kakas gyakorlati esze mindent helyre hozhat.

Sárkány-Kutya: Nem igazán harmonikus a kapcsolatuk. Igaz, a Kutya könnyen meggyőzi a Sárkányt, de ez nem tartós, egyetlen Sárkány sem tartja a Kutyát szellemileg egyenrangú partnernek, a Kutya pedig teljes mértékben megy a Sárkány önzését. Kicsi a valószínűsége a tartós kötődésnek. A szerelemben sem találnak sok hasonlóságot egymásban, mert a Kutya hűségét a Sárkány egyáltalán nem értékeli.

Sárkány-Disznó: A Disznó-nő csodalattal tekint fel az erős és tehetséges Sárkányra, a Sárkány pedig sugárzik a Disznó szerelmében. A Sárkány ilyenkor arra is képes, hogy elkényeztesse mindig jókedvű Disznó partnerét. Mindketten boldog és élvezetes együttélésre számíthatnak Gyakran jó üzleti és művészi partner kapcsolat is kialakulhat közöttük.

A kínai sárkány

A kínai kozmogónia azt tanítja, hogy két örök, egymást kiegészítő elem, a Jin és a Jang ritmikus játékából keletkezik a Tízezer Lény (a világ). A Jinhez tartozik az összpontosítás, a sötétség, a passzivitás, minden páros szám és a hideg; a Janghoz pedig a növekedés, a fény, a lendület, minden páratlan szám és a meleg. A Jint jelképezi a nő, a föld, a narancs­szín, sok völgy és folyómeder, s a tigris; a Jangot pedig a férfi, az égbolt, a kék szín, a hegyek és oszlopok, s a Sárkány.

Lung, a Kínai Sárkány a négy mágikus állat egyike. (A másik három: az Egyszarvú, a Főnix és a Teknőc.) A Nyugati Sárkány a legjobb esetben is csak ijesztő, a legrosszabban pedig nevetséges; a mondákban szereplő Lung ellenben isten, olyan, mint egy angyal, mely egy­szersmind oroszlán is. Sze-ma Csien Történeti feljegyzések című művében azt olvassuk, hogy amikor Konfuciusi elment, hogy tanácsot kérjen Lao-cétól, az udvari archívum és könyvtár mesterétől, a látogatás után ezt mondta:

„A madarak repülnek, a halak úsznak, a vadak futnak. A futó állatot elejtheti egy csapda, az úszót egy háló, a repülőt pedig egy nyíl. Ám itt van a Sárkány; nem tudom, miképpen lovagolja meg a szelet, s hogyan jut fel az égbe. Ma láttam Lao-cét, így mondhatom, hogy láttam a Sárkányt.”

Hajdan egy Sárkány, illetve egy Ló-Sárkány tűnt föl a Sárga-folyó vizéből, s az fedte fel egy császárnak azt a híres kör alakú ábrát, amely a Jang és a Jin egybefonódó játékát jelképezi; egy király hátas- és vadászsárkányt is tartott az istállójában; egy másik uralkodó pedig sárkányhúson élt, s virágzott a birodalma. Egy híres költő ekképpen jelenítette meg a nagyság veszélyeit: „Az Egyszarvú hidegtálként végzi, a Sárkány pedig húspástétomként.

A Változások könyvében többnyire a bölcsességet jelképezi a Sárkány.

A Sárkány évszázadokon át császári jelvény is volt. A császár trónját Sárkány-Trónnak nevezték; az arcát Sárkány-Arcnak. A császár halálakor azt mondták, hogy az uralkodó felment egy Sárkány hátán az égbe.
A népi képzeletben a felhőkhöz kötődik a Sárkány, meg a földművesek közt oly áhított esőhöz, továbbá nagy folyókhoz is. Közkeletű az a mondás, hogy „a Föld most egyesül a Sárkánnyal”, ami azt jelenti, hogy esik az eső. Csang Seng-jü egyik 6. századi falfestményére négy Sárkány került. Akik megtekintették a képet, kifogásolták, hogy nem festett nekik szemet. Haragra lobbant Csang, kézbe vette ismét az ecsetet, s a tekervényes figurák közül kettőre felfestette a hiányzó szemeket. Erre „villám és mennydörgés töltötte be a levegőt, megrepedt a fal, s a Sárkányok felröppentek az égbe. A két szemnélküli Sárkány azonban a helyén maradt”.

A Kínai Sárkánynak szarva és karma van, a teste pikkelyes, a gerince pedig akárha tüskéből volna. Gyönggyel szokás ábrázolni, melyet többnyire lenyel vagy épp kiköp: gyöngyében rejlik az ereje. Ha elveszik tőle, ártalmatlan.

Csuang-ce említ egy kitartó férfit, aki háromévi kemény munkával elsajátította a sárkányölés tudományát, csakhogy élete végéig sem adódott rá alkalma, hogy gyakorolja.


 

Minden vélemény számít!

Ezt olvasta már?
gyemantcsiszolas3


A lélek fejlődése egyfajta emberi áldozatot igényel, aminek a pontos jellege már régóta eltorzult a gondolkodás főáramlatában. Az evolúciós korlátokat - repedéseket a gyémántban - csiszolással tüntetik el. Gondolhatunk úgy ...